Sinds de transitie in 2015 zijn de taken van de hulpverleners veranderd. Niet alleen binnen de gedwongen hulpverlening maar nu ook binnen het vrijwillig kader wordt er meer ingestoken op casemanagement: regievoeren.
De laatste jaren rijst hierom de vraag naar handvatten voor professionals die opgeleid zijn om als hulpverlener te werken, maar van wie nu verwacht wordt de omslag naar een rol als regisseur te maken.
Deze training is erop gericht om de competenties die nodig zijn om regie te voeren in casussen met (meervoudige) problematiek te vergaren en toe te passen.
Doelgroep:
De training regie voeren is een post HBO training voor professionals die werkzaam zijn binnen het sociaal domein. Enige kennis en ervaring met oplossingsgerichte gespreksvoering en eigen kracht is gewenst.
Leervorm:
De training kent een modulaire opbouw. Door deze opbouw is het mogelijk uit een aantal onderdelen te kiezen en kunnen er inhoudelijke accenten geplaatst worden. Er wordt klassikaal gewerkt en in subgroepen, steeds ondersteund door een docent met veel praktijkervaring. Naast de theorie zal de nadruk vooral liggen op ‘doen’. Er zal veelvuldig aan de hand van eigen en door de docent ingebrachte casuïstiek gewerkt worden. De cursisten zullen aan de hand van zelf voorbereide casuïstiek stap voor stap het regie voeren gaan toepassen. De competenties die vanuit het Rijk zijn vastgesteld, zullen tijdens deze behandeling aan bod komen. Gedurende de hele training zal er een sterke focus zijn op eigenkracht en oplossingsgericht werken.
De modulaire opbouw volgt de volgende 5 thema’s:
· Verschillende niveaus van regievoeren (beleid- , proces- en casusregie)
· Veiligheid en verantwoordelijkheden (eigenkracht, wat trek je naar je toe, wat laat je aan anderen en hoe bepaal je dit)
· Analyseren en beleid maken (hoe kom je tot een integrale probleemanalyse en het plan dat daaruit voortvloeit)
· Regievoeren versus hulpverlenen (toe leiden naar hulp, monitoring van voortgang en bewaken van grenzen)
· Richtlijnen en tools binnen de hulpverlening (wat betekenen richtlijnen voor je werk en hoe kunnen ze je helpen met regievoeren)